The top corner project – part 5 – 27/4/2021

It’s been more than five months since the last episode of this particular saga. I had taken down our polytunnel and was contemplating how to extend the greenhouse. It turned out that Elite, who made the original glasshouse, still make an almost unchanged model and that they would supply an extension kit. I placed the order and began the long wait, 20-22 weeks, for delivery.

It was a wet winter, back in the autumn I dug the Dahlias that were in the ground where the extension was to go and planted them in my relocated tunnel up on my allotment. I dug out the soil to a depth of about a foot and then pretty much went into hibernation for the winter. With the delivery looming a few weeks ago, I ordered concrete blocks, aggregate, cement and the rest. I cleaned up 15 old paving slabs that I already had, ready for the floor and bought a few new ones for a revised path layout.

Once I had a delivery date there was no putting off cracking on with the works and I hadn’t quite completed it when the glasshouse arrived. Between my Saturday posts of the 17th and 24th of April it was started and finished.

The weather being fine, we parked a couple of chairs on the path about where they are in the picture, then because it was a nice sheltered spot I rearranged the slabs so we could sit facing down the garden. After a few days we had learned that this is a very favoured spot so I moved our garden bench up instead. It still needs a bit of straightening out but will definitely be a fixture. As you can see in this picture taken from a high viewpoint in the top corner, the glasshouse somewhat obscures the view back toward the house.

The strip of bulbs along the path are Nerines which were on both sides of the earlier path. Now they are all on the north side and should do better as they will get more sun. A clump of Agapanthus has been split and planted around Diplarena in the corner. Asphodelus ramosus have been planted between the Skimmia and the corner, with a couple of the trailing Fuchsia colensoi in the corner (under my feet in the picture)

We have opted to go for maximum colour, so some of the Dahlias from where the glasshouse now is have come back and a few more will be added. Canna, Eucomis, Ensete and assorted annuals will fill the rest of the space and hopefully give us a good show quickly.

The strip of ground along the top of the wall is shaded from late morning and we are undecided what to plant in it. There are two small and low growing Camellias in there which will hopefully enjoy the conditions and thrive once they are established.

Here is the view from the bench, taken just after noon. You can see that the face of both wall and face are now in shade, the previous picture was taken at 3:45 pm and the shadow has just reached the new planting area.

The glasshouse has a large roof area and there are two water butts to collect rainwater, the one you can see here at the back of the greenhouse and another at the other end. The water from both gutters is fed into the butt you can see, via the sloping length of aluminium profile across the end of the greenhouse from the front gutter. There is a 20mm pipe under the paving along the left side of the glasshouse linking the two butts together. As the butt at this end fills, water feeds through the pipe to the other butt, which fills from the bottom. It means it doesn’t have to be against the glasshouse wall or have a pipe from the gutter at head height going to it. Sue dips her watering can in the butt at the door end of the glasshouse. It would be a simple matter to connect more barrels by teeing into the connecting pipe; so long as they are all at the same level they could go anywhere.

It just remains for everything to grow up and perform. The original motivation for starting this project was to remove the polytunnel from the garden because it was not aesthetically pleasing and was too big to satisfactorily screen. Here are two shots taken from an elevated position (camera held aloft on monopod, 10 second self timer) looking towards the tunnel. The first is from early August 2020, the other from 24th April this year. Admittedly it’s not a viewpoint anyone ever gets but it does give you an idea of how difficult it was not to have the tunnel in shot unless you took pictures facing in the opposite direction towards the house. As far as I’m concerned, mission accomplished.

15 thoughts on “The top corner project – part 5 – 27/4/2021

  1. I think the whole area looks really good and full of possibility and promise. I have enjoyed reading your thoughts and watching you change that part of your garden. It doesn’t feel to me that it took you anytime at all to transform it!

    Like

  2. As always, an interesting description of your garden “activities “. When I had my guided tour, I was amazed at how your garden is packed with so many healthy plants and shrubs. This description helps us realise how much work goes in to making the garden what it is.

    Like

    1. That’s the trick though, you want people to look at it and see masses of perennial plants and no lawn to mow or hedges to cut or bare ground to get weedy and think it largely looks after itself.

      Like

  3. Well it all looks brilliant to me! The only thing I’m not so keen on is that tall conifer in your round bed. It just doesn’t seem to go with the rest of your lovely planting.

    Like

    1. I’ve been aware but in denial that the conifer will have to be dealt with at some point. There’s a blog post in that for sure. Having someone else notice and say something might be the spur to action required. Not this year though.

      Liked by 1 person

      1. I didn’t think you were being rude at all (if you were I shudder to think how many people I’ve offended via this blogging lark) I really appreciate a bit of frank feedback, It makes me stop and think about things and I can do something about it or carry on the same. I think it stands out more in pictures than in reality but that may simply be because I’m so used to it I barely see it any more. I like its solid architectural quality – an eight foot menhir would be my idea of a replacement.

        Like

  4. The pictures show the whole garden very well. That long border with the stone wall is a very fine thing. Congratulations the effort will pay off in years to come. It is a chef-d’oeuvre.

    Like

    1. The border atop the wall is as much stone as soil, compacted by me building the fence when it was very wet, full of old hedge roots and infested with Allium triquetrum. It gets sun only in the morning. I will find things to succeed there but there will be failures along the way for sure. Good thing I relish a challenge.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s